Türkiye'de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin
Geliştirilmesi İçin Teknik Yardım Projesi
Uluslararası Hasta Kan Yönetimi Sempozyumu
Technical Assistance for Improving the
Blood Transfusion Management System in Turkey
International Patient Blood Management Symposium
Hasta Kan Yönetimi (HKY), transfüzyona gereksinim duyan hastaların bakımını optimize etmek, alternatifleri göz önünde bulundurarak uygun olduğunda transfüzyon uygulama amacıyla geliştirilmiş kanıta dayalı multidisipliner bir yaklaşım olarak tanımlanabilir. HKY uygun endikasyonlar ve transfüzyon eşikleri ile hastaların değerlendirilmesi, kan kaybını en aza indirgeme ve hastanın hemoglobinini mümkün olduğunca optimize etme dâhil olmak üzere, transfüzyon tedavisinde karar vermenin tüm yönlerini kapsar. HKY ilkelerinin uygulanması, sınırlı sayıdaki bağışçıdan elde edilen kanın, ona en çok ihtiyaç duyan hastalar için kullanılmasını sağlarken, transfüzyon ihtiyacını ve dolayısıyla sağlık masraflarını da azaltabilir. Dünya Sağlık Örgütü, 2010 yılında yapılan 63. Dünya Sağlık Toplantısı’nda, kan ürünlerinin kalitesini, güvenliğini ve etkinliğini sağlamak için aldığı 6 numaralı kararla üye devletleri HKY sistemi oluşturmaya zorlamaktadır. Bu kararla, Avrupa Birliğine üye ülkelerde çeşitli projeler yürütülmüştür. Ayrıca hasta kan yönetimi sistemini yürürlüğe sokmak amacıyla, kanı en çok kullanan klinisyenler başta olmak üzere farklı hedef gruplara eğitimler verilmiştir. Konuyla ilgili rehberler de oluşturulmuştur.
Bu amaçla ülkemizde de, T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yararlanıcı kuruluş olduğu, Avrupa Birliği ve Türkiye Cumhuriyeti tarafından finanse edilen, Türkiye’de Kan Transfüzyon Yönetim Sisteminin Geliştirilmesi için Teknik Yardım Projesi 20 Mart 2019 tarihinde başlatılmıştır. Açılan ihale sonucunda, 3 yıl sürecek ve ana konusu Hasta Kan Yönetimi olan bu projenin GOPA-Sanquin-Hemosoft Konsorsiyumu tarafından yürütülmesi uygun bulunmuştur.
Projenin paydaşları ise hastaneler (tıp fakülteleri, eğitim-araştırma, devlet, özel ve vakıf hastaneleri), özellikle hastanelerin transfüzyon komiteleri ve transfüzyon merkezleri, Türk Kızılayı, süreli bölge kan merkezleri, ilgili bilimsel dernekler, Yüksek Öğretim Kurumu ve Sosyal Güvenlik Kurumu’dur.
Projenin ana hedefleri:
Projeden Beklenen Çıktılar:
Sonuçta;
Ulusal Hasta Kan Yönetimi Stratejisi ve Eylem Planı oluşturularak hayata geçirilecek, Ulusal Sağlık Politikasına entegrasyonu ve çok paydaşlı temsiliyeti sağlanacaktır.
Detaylı bilgi için tıklayınız.